rastimo zajedno

Svetski dan autizma


Kao i prethodnih i ove godine smo obeležili svetski dan autizma.


 vrata naše ućionice

 


HUMANITARNO EKOLOŠKA AKCIJA "ČEPOM DO OSMEHA"

 Naravno da se odeljenje III3 priključilo akciji
Novosađanka Vanja Petkoviž, diplomirani ekolog, je pokrenula humanitarno-ekološku akciju " Čepom do osmeha ", kojom se novcem od plastičnih čepova pomaže deci sa invaliditetom ili nekom drugom smetnjom u razvoju, kako bi im se omogućilo lakše učestvovanje u obrazovanju. http://www.cdop.rs/wp-content/uploads/2014/02/inkluzija-1.jpg

 "Kada god se pokrene tema osoba sa hendikepom to deluje kao deoba ćelija, jedna rađa još jednu, pa još jednu i tako u nedogled. Odlična stvar je to što nam razgranatost i složenost ove teme omogućava da stalno skrećemo pažnju na nove stvari."

http://www.cdop.rs/2014/02/inkluzivno-obrazovanje

inkluzija je budućnost


U okviru dečje nedelje, družili smo se decom iz PLAVE PTICE.
Neprocenjivo iskustvo.
Pregrš osećanja.

Još fotografija možete pogledati klikom na Plava ptica

Pedagoški asistent i lični pratilac deteta

Pedagoški asistent pruža pomoć i dodatnu podršku deci i učenicima, u skladu sa njihovim potrebama i pomoć nastavnicima, vaspitačima i stručnim saradnicima u cilju unapređivanja njihovog rada sa decom i učenicima kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška. Jednostavnije rečeno, pedagoški asistent sarađuje sa nastavnicima i zajedno sa njima pruža podršku deci kojoj je to potrebno. On može biti angažovan samo za jedno dete, ali i za više dece u jednom razredu, ili u više razreda. Angažovanje pedagoškog asistenta se planira - trebalo bi tačno da se zna kom detetu pruža podršku, za koje aktivnosti, koliko dugo, koliko često. Zapravo, potreba za angažovanjem asistenta proističe iz pedagoškog profila. (Čl. 117 Zakona o osnovima sistema obrazovanja i vaspitanja)

Dok je pedagoški asistent asistent nastavnicima i deci tokom nastavnog procesa, personalni asistent (u zakonu se koristi termin lični pratilac deteta) pruža podršku samom detetu, ali nevezano za nastavu - on može biti angažovan za vođenje i dovođenje deteta iz i u školu, može pružati podršku detetu koje se otežano kreće, podršku prilikom oblačenja, presvlačenja, ishrane, odlaska u toalet...)
sa sajta http://inkluzivno-obrazovanje.rs/
на овој страници је много тога што је потребно знати о инклузивном образовању....вреди прочитати...

Нема коментара:

Постави коментар