недеља, 23. фебруар 2020.

Dan sigurnog interneta

Učenici I3 obeležili su Dan sigurnog interneta na času vannastavnih aktivnosti a u sklopu eTwinning projekata „Rastimo zajedno“, „V svetu pravljic (In the world of fairy tale)“ i „Pružimo djeci ruku ljubavi / We give the children a hand of love“. Učiteljica Biljana Bajčetić im je predstavila sajt „Pametan klik“.
Učenici  I3 su na uvodnoj strani sajta „Pametan klik“ pročitali :
Internet je nepregledan svemir znanja, zabave, igara.
Putuj kroz taj svemir pametno i sačuvaj se od zamki koje postoje na svakom putu do neistraženih galaksija.
Kao i u stvarnom svetu, i na Internetu ima nedobronamernih i opasnih ljudi od kojih se treba zaštititi.
Zato KLIKNI PAMETNO!
Čitali su opšte savete o bezbednosti na internetu, razgovarali o njima. Link do sajta učiteljica je postavila na svom blogu da bi se učenici mogli podsetiti pravila bezbednog ponašanja na internetu. Pored saveta učenicima, sajt nudi i savete za  roditelje.
„Odgovoran roditelj treba i može da doprinese sigurnosti svog deteta na Internetu. Da bi Internet bi izvor informacija i zabave za vas i vaše dete, a što manje izvor opasnosti za računar i njegove korisnike, pobrinite se da učinite sve što možete, a neka Vam pri tome pomognu saveti koje donosimo. Decu možete zaštititi na dva načina – softverskim podešavanjima i razgovorom sa detetom. Imajte na umu da softverska podešavanja nikada nisu dovoljna.
Na ovom sajtu naći ćete neke savete za povećanje bezbednosti vaše dece kada koriste savremenu tehnologiju, pre svega internet, da komuniciraju, ćaskaju sa prijateljima, uče, istražuju.
Nemojte da zaboravite: mogućnosti i korist prevazilaze rizike korišćenja Interneta!
Internet je izvrstan medij za učenje i zabavu. Ohrabrite i pomozite svojoj deci da savesno koriste Internet i da istraže sve njegove pozitivne mogućnosti.“
Nakon upoznavanja sa bezbednim korišćenjem interneta, učenici su iskoristili njegove mogućnosti da postave zadatak učenicima PŠ Razbojište, OŠ „Hinka Juhna“ Podgoreč iz Hrvatske u sklopu projekta „V svetu pravljic (In the world of fairy tale)“. Zadali su im bajku koju će učenici iz Razbojišta pročitati, analizirati a zatim je I3 predstaviti putem video konferencije. Za zadavanje bajke iskoristili su internet.Pronašli su odgovarajuću ilustraciju bajke. Potom su, sledeći savete sa sajta „Pametan klik“, preuzeli sliku. U okvirusajta www.jigsawplanet.com napravili su slagalicu.( Kad učenici iz Razbojišta sklope slagalicu otkriće koju bajku su dobili za zadatak.) Naravno, nisu odoleli a da i  sami ne slože slagalicu.
Sad s nestrpljenjem očekuju koju bajku i na koji način će im zadati projektni drugari iz Pule, Hrvatska.
Na početku školovanja učenici I3 lagano ali SIGURNO kreću na putovanje „nepreglednim svemirom znanja, zabave, igara“.
 kLIK NA FOTO GALERIJA


Нема коментара:

Постави коментар